15 de gen. 2013

Exposició per commemorar els aniversaris dels diccionaris Fabra i Alcover-Moll al vestíbul de l'institut




Del 16 al 31 de gener de 2013 es podrà visitar al vestíbul l'Institut Cristòfol Despuig, de Tortosa, l'exposició amb motiu del 80è aniversari de la publicació del Diccionari general de la llengua catalana, de Pompeu Fabra, i del 50è aniversari de la publicació del darrer volum del Diccionari català-valencià-balear (DCVB), d'Antoni M. Alcover i Francesc de B. Moll.

Tant el diccionari de Fabra com el d’Alcover i Moll són dos obres lexicogràfiques de primera magnitud, però amb objectius ben diferents. El primer, el DGLC, va ser concebut com un diccionari normatiu, prescriptiu; el segon, el DCVB, pretenia ser un diccionari nacional, que inclogués tot el lèxic català, tant des del punt de vista geogràfic com històric i, per tant, es tracta d’una obra descriptiva.

L'exposició també vol subratllar la vinculació de les Terres de l'Ebre amb aquests diccionaris. Així, per exemple, hi ha Joan B. Manyà i Tomàs Bellpuig que van ser dos dels “col·laboradors especialment actius” del DCVB. i també l'escriptor de Benissanet Artur Bladé i Desumvila que va escriure dos de les principals biografies de l’autor del DGLC: Contribució a la biografia de mestre Fabra (1965) i Pompeu Fabra, biografia essencial (1969).

L'exposició ha esta elaborada pel Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE) i ha estat anteriorment a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, del 10 de desembre de 2012 al 7 de gener de 2013.



Com a suport de l'exposició el departament de Català ha elaborat un dossier d'activitats didàctiques.


La biblioteca del nostre institut també s'ha sumat a aquesta exposició amb una altra que mostra de diccionaris temàtics del seu fons.

Més informació: CNL Terres de l'Ebre.