31 de març 2016

Utopies i distopies

Aquests dies, coincidint amb l'aniversari de la publicació del llibre Utopia (1516) de Thomas More, ara fa 500 anys, us proposem aquestes i d'altres lectures que trobareu en aquesta guia de lectura i que podeu fullejar en l'exposició que ha preparat la nostra biblioteca.


Utopia és una paraula inventada per Thomas More al segle XVI per descriure una illa imaginària que acull una societat perfecta en tots els sentits. En el llenguatge corrent, una utopia designa un "ideal irrealitzable", com a sinònim de "somni", "il·lusió" o "quimera".

Aquesta idea s'ha expressat principalment a través de la "literatura utòpica", un gènere que narra en general una aventura vers un país desconegut on es descobreix la societat ideal.


Una distopia, en canvi, és una utopia negativa on la realitat transcorre en termes oposats als d'una societat ideal, és a dir, vers una societat opressiva, totalitària o indesitjable.

És el cas de les novel·les Un món feliç, d'Aldous Huxley (1932); 1984, de George Orwell (1949); Fahrenheit 451, de Ray Bradbury (1953); i de la més recent Divergent, de Veronica Roth (2011)