27 de set. 2015

1a Mostra de llibres prohibits


Del 27 de setembre al 3 d'octubre de 2015, la American Library Association organitza la Setmana dels Llibres Prohibits (Banned Books Week). Des de l'any 1982 es reivindica així la llibertat d'expressió i la lliure circulació d'idees i es denuncia la prohibició i censura de milers de llibres encara actualment a molts països.

La biblioteca de l'institut s'ha apuntat a aquesta celebració i ha muntat una I Mostra de llibres prohibits al vestíbul del centre.


Com a mostra, aquí teniu una llista de dotze llibres dels molts que, al llarg de la història, han patit prohibicions i retallades:

1984, de Georges Orwell
La novel·la va ser censurada a Alemanya, Rússia i Espanya per ser considerada procomunista. A Espanya se la va censurar per contenir material sexual explícit i, finalment, se’n va permetre l'edició amb retallades.

El contracte social, de Jean-Jacques Rousseau
A l'autor se'l va desterrar de França i els seus llibres van ser cremats.

De mica en mica s'omple la pica, de Jaume Fuster
Primer va ser prohibit a Espanya durant el franquisme. Després va ser permès però censurat, amb parts ratllades per la seva exaltació de conductes immorals i del comunisme.

Diccionari general de la llengua catalana, de Pompeu Fabra
La reedició del diccionari del 1932 va estar prohibida a Espanya fins l'any 1954, que tot i així va sortir censurat. Se l'acusava de «tendencioso de catalanismo de izquierda».

Hamlet, de William Shakespeare
Es va prohibir a diferents països, com Argentina i Etiòpia, sobretot per raons polítiques.

La interpretació dels somnis, de Sigmund Freud
Va estar prohibit a l’Alemanya nazi per la condició de jueu de l'autor.

Joc brut, de Manuel de Pedrolo
Va estar prohibit a Espanya durant el franquisme. Pedrolo va ser un dels autors catalans més censurats. «No es lo policiaco lo que predomina, sino la suciedad de las descripciones de tipo sexual exaltado».

El mestre i Margarida, de Mikhaïl Bulgàkov
Va ser un autor perseguit a la Unió Soviètica per anticomunista.

La metamorfosi, de Franz Kafka
Va estar prohibit en diverses èpoques i llocs: a l’Imperi Austro-húngar, Alemanya, l’URSS i els EUA. Tota l’obra de Kafka va ser prohibida pels nazis per la seva condició de jueu.

Vida privada, de Josep M. de Sagarra 
Se’l va censurar molt durant el franquisme. «Hay afirmaciones de poca simpatia a la dictadura y a la monarquía».

El gran Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald
Va estar censurat als Estats Units per referències sexuals i profanes. Un altre motiu de censura podria ser que retratava la decadència del somni americà.

Lolita, de Vladimir Nabokov
Va estar prohibit a Irlanda, França, Argentina, Anglaterra i Nova Zelanda per obscè i escandalós.