12 de maig 2015

Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia


El Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia (en anglès, International Day Against Homphobia, IDAHO) se celebra cada any el 17 de maig coincidint amb l’eliminació el 1990 de les llistes de malalties mentals per part de l’Assamblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de l’homosexualitat.

Recordem que en l'actualitat, més de 70 països al món criminalitzen injustament l'homosexualitat i condemnen els actes sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó i fins i tot amb la pena de mort. (Per més detalls, vegeu aquest mapa.)

L'any 2015 el tema de la celebració de l'IDAHO se centra en els jóvens. Desgraciadament, les investigacions no deixen marge de dubte sobre el fet que l'exposició dels joves a l'homofòbia i transfòbia genera conseqüències tràgiques, incloent el trauma per a tota la vida, l'autoestigma, l'autolesió i en alguns casos el suïcidi. Una investigació a nivell europeu sobre l'impacte de l'assetjament homofòbic i transfòbic a l'educació i l'ocupació també mostra xifres alarmants, ja que el 47 % dels enquestats va experimentar amenaces o assetjament escolar i un terç dels enquestats va avaluar la possibilitat del suïcidi.

És per això que enguany la biblioteca de l'institut, amb la col·laboració del coordinador LIC, es vol sumar a aquesta celebració i ha muntat una exposició de cartells fets per l'alumnat i una altra de novel·les juvenils i per a adults que tracten el tema de la identitat sexual.






Si voleu veure tots els exemplars, consulteu la guia Lectures de diversitat afectiva i sexual, i si voleu encara més suggeriments, consulteu aquestes altres guies de lectura disponibles en línia:


Per ampliar la informació sobre els drets dels homosexuals, visiteu els webs del Departament de Benestar Social i Família i de l'Observatori Contra l’Homofòbia.