9 de març 2012

Dia Mundial de la Poesia 2012 a les Terres de l'Ebre


Els serveis territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitza un acte a la Sala d'exposicions del Palau Oliver de Boteller de Tortosa, presentat per Josep Cid i Fonollosa, lo Noi, a les 20.00 h.

L’acte constarà de tres parts: una lectura col·lectiva de poemes per part dels assistents, un brindis per la poesia i pels poetes, rapsodes i músics que ajuden a difondre -la i un concert de Miquel Gil que canta a diversos poetes: Abu Bakr at-Turtusixí (Tortosa), Ibn al-Labbana (Dénia), Ibn al-Khafaja (alzira), Vicent Adrés Estellés, Ovidi Montllor i Enric Casasses.

Simultàniament, les biblioteques públiques del caps de comarca també han organitzat diversos recitals:

La Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta (Montsià), presenta De viatge, de Josep Piera, a les 19.00 h.

El recital estarà estructurat en dues parts: la primera serà d'autors antics o clàssics (Ibn Khafaja, Ausiàs March, Teodor Llorente) i la segona amb poemes propis de Maremar, En el nom de la mar i algun d’inèdit.

La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) presenta Vida i els seus amics, poetes, d’Albert Roig, a les 19.00 h.

El recital estarà estructurat en tres parts. La primera serà un homenatge als tres poetes de les Terres de l’Ebre que l’han acompanyat tota la vida: Gerard Vergés, Manuel Pérez Bonfill i Zoraida Burgos. La segona part estarà dedicada als set poetes que ha traduït: Ovidi, William Yeats, Rainer Maria Rilke, Robert Lowell, Manuel Bandeira, Manoel de Barros i Bejan Matur. Finalitzarà amb alguns poemes propis. El recital serà un viatge a través del temps, els llocs i els cors.

La Biblioteca Municipal de Gandesa (Terra Alta) presenta Quan dic dic, dic que diré el que dic, car no voldria dir el que no he de dir, que ja s’ha dit, d’Eduard Carmona, a les 18.30 h.
El recital serà un repàs per l’obra de poetes excepcionals del segle XX i XXI, xalats i que fan xalar. Qualitativament, la seva brillantor és innegable i reconeguda, però mai han estat inclosos en el pòquer omnipresent Espriu-Riba-Carner-Foix. Alguns, per la seva perifèria i aïllament, com Blai Bonet o Miquel Bauçà; d’altres per no encaixar en la burgesia benestant de l’època, com Vicent Andrés Estellés. D’altres, encara no són clàssics però ja són a les portes, com l’Enric Casasses. I també hi ha dones poetes!

I la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Baix Ebre) presenta Paraula que vola... A la cassola!, de Xavi Borràs, a les 18.00 h.

És un espectacle d’animació a la lectura de petit format que pren la poesia com eina per fer estimar els infants el món de les lletres i la literatura. La matèria prima la prenem en aquest cas de diverses poesies per a infants dels autors més representatius de les nostres lletres com ara Miquel Martí i Pol, Joan Salvat Papasseit, Josep Carner, Joan Maragall, Salvador Espriu, Joan Brossa, i d’altres. La posada en escena es basa en un conjunt de llocs, sensacions i ambients que les paraules evoquen i provoquen, i que acompanyen a aquest recital poètic interactiu. Dirigit a un públic infantil.

Que tingueu una feliç i poètica diada!


Font: Beabà.